Müsli
idag var jag en vända på maxi. jag är så trött på vanliga flingor. Special K, Havre Puffar, All Bran aa you name it! jag ville därför prova en ny müsli. jag har valig osötad müsli hemma men det smakar ju bara hårt och havre. denna gången satsade jag stort och köpte en varriant med 50% frukt.


Omdömme:

God
Massa nyttig frukt med vittaminer
En bra blandning mellan hårt, mjukt och sött
Supergoda kokos skivor i

Kalori rikt
Lite mycket frukt, fick spä ut med vanlig osötad müsli



Omdömme:

God
Massa nyttig frukt med vittaminer
En bra blandning mellan hårt, mjukt och sött
Supergoda kokos skivor i

Kalori rikt
Lite mycket frukt, fick spä ut med vanlig osötad müsli

Fisk med romsås
Ikväll lagades det till fisk. Inte vanligt att vi äter det. Det blev det en jätteportion och jag blev så mätt att jag knappt kan röra mej. Just nu sitter jag i soffan och pöser lite efter all mat ;)
Denna romsåsen är något vi ofta (nästan alltid) har till fiskfätter. Vi äter väldigt mycket lax och då är denna perfekt. Den passar bra till både panerad och sktekt torsk också som vi hade ikväll.
Recept stenbitsrom sås
ca 3 portioner - 5 min
♥ 1,5 dl lätt creme fraiche
♥ 1,5 msk fin hackad purjulök
♥ 1,5 krm citron saft
♥ 1,5 krm herba mare örtsalt
♥ 2 tsk Caviar stenbitsrom röd "rom"
Blanda alltig och servera! inte svårare än så. (Den får lite mer smak av stenbitsromen om den får dra till sej i en kvart tio minuter, men det är inte nödvändigt)

Denna romsåsen är något vi ofta (nästan alltid) har till fiskfätter. Vi äter väldigt mycket lax och då är denna perfekt. Den passar bra till både panerad och sktekt torsk också som vi hade ikväll.
Recept stenbitsrom sås
ca 3 portioner - 5 min
♥ 1,5 dl lätt creme fraiche
♥ 1,5 msk fin hackad purjulök
♥ 1,5 krm citron saft
♥ 1,5 krm herba mare örtsalt
♥ 2 tsk Caviar stenbitsrom röd "rom"
Blanda alltig och servera! inte svårare än så. (Den får lite mer smak av stenbitsromen om den får dra till sej i en kvart tio minuter, men det är inte nödvändigt)

Tortilla bröd
Idag till lunch lagade jag tortilla bröd med taccofärs. Det var super gott. Jag gillade brödet men det var lite svårt att vika men det klarade sej ändå ;)

Blanda samman mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt olja och så mycket vatten att du får en fast deg.
Dela upp degen i 12 jämnstora bitar. Täck dem med plastfolie så att de inte torkar ut.
Kavla varje del på en lätt mjölad arbetsbänk till en rund kaka, 18-20 cm i diameter.
(Lägg kakorna ovanpå varandra strö lte mjöl på varje kaka så att de inte fastnar i varandra. Täck kakorna med folie.) Om ni är två som hjälps åt så kan kakorna gräddas direkt och då kan ni strunta i instruktionen inom parentes.
Grädda kakorna i en upphettad torr stekpanna ca ½ min på varje sida tills de ser fina ut (ungefär som man steker pannkakor.)
Lägg dem ovanpå varandra och täck dem med aluminiumfolie så att de håller sig mjuka och fuktiga.


3 st
1,8 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
0,25 tsk bakpulver
0,25 msk olja
0,5 dl vatten
Blanda samman mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt olja och så mycket vatten att du får en fast deg.
Dela upp degen i 12 jämnstora bitar. Täck dem med plastfolie så att de inte torkar ut.
Kavla varje del på en lätt mjölad arbetsbänk till en rund kaka, 18-20 cm i diameter.
(Lägg kakorna ovanpå varandra strö lte mjöl på varje kaka så att de inte fastnar i varandra. Täck kakorna med folie.) Om ni är två som hjälps åt så kan kakorna gräddas direkt och då kan ni strunta i instruktionen inom parentes.
Grädda kakorna i en upphettad torr stekpanna ca ½ min på varje sida tills de ser fina ut (ungefär som man steker pannkakor.)
Lägg dem ovanpå varandra och täck dem med aluminiumfolie så att de håller sig mjuka och fuktiga.

Havregrunsgröt
Jag har alltid hatat gröt, även fast jag inte hade smakat det på flera år. Har lixom haft ett motstånd utan att jag vett vad det smakar. Idag provade jag att göra lite gröt till frukost. Jag plockade även färska björnbär och la på toppen.
Det smackade förvånansvärt gott. Jag gillar gröt, het otroligt ;)

Recpet
20 gram havregryn
1dl lätt mjölk
1/4 msk honung
Topping
Bär
Blanda ihop havregrynet och lätt mjölken och värm på sipsen. Låt det koka i 6-7 minuter och rör hela tiden. Häll i honungen och blanda. Låt stå på någon minut till.
Häll upp i en skål och strö över bären över gröten.


Det smackade förvånansvärt gott. Jag gillar gröt, het otroligt ;)

Recpet
20 gram havregryn
1dl lätt mjölk
1/4 msk honung
Topping
Bär
Blanda ihop havregrynet och lätt mjölken och värm på sipsen. Låt det koka i 6-7 minuter och rör hela tiden. Häll i honungen och blanda. Låt stå på någon minut till.
Häll upp i en skål och strö över bären över gröten.


Fantastisk basilika gryta
Ikväll lagade jag en fantastisk basilika gryta. Den går sanbbt och göra och det perfekta tillbehöret är bandpasta.
Recept
1 fläskfilee
2 nävar champinjoner
4 dl chrem frech
½ dl lätt mjölk
salt och peppar
1 msk torkad basilika
2 vitlöksklyftor
Stek upp fläsfileen i bitar, salta och peppre. Tillsätt sedan den skivade svampen. Låt det steka en lite stund. Blada i chrem frechen, vitlöken och basilika. Låt det puttra i 2-4 minuter och sedan balanda i mjölken. Ta av grytan när konsestensen är så som du vill ha den, lite för lös för det kommer bli lite tjockare när det vilat i 5 minuter.



Recept
1 fläskfilee
2 nävar champinjoner
4 dl chrem frech
½ dl lätt mjölk
salt och peppar
1 msk torkad basilika
2 vitlöksklyftor
Stek upp fläsfileen i bitar, salta och peppre. Tillsätt sedan den skivade svampen. Låt det steka en lite stund. Blada i chrem frechen, vitlöken och basilika. Låt det puttra i 2-4 minuter och sedan balanda i mjölken. Ta av grytan när konsestensen är så som du vill ha den, lite för lös för det kommer bli lite tjockare när det vilat i 5 minuter.



Liten potatis
Nu ska jag prova något nytt. jag ska ta en vanlig potatis och sätta in den i ungen precis som en bakpotatis. Jag hoppas detta funkar och att det blir gott. Ska även ha köttfärsbiffar till. Ska försöka grilla dom igenom att sätta spätt tvärs över en ungsform. Då rinner allt fett och köttsaft ut och lägger sej där nere iställer för att vara kvar i köttet. Är ungrig nu, får sätta igång!
Min mat rå

Min mat tilllagad

Jag kan bara säga att det var super gott! Detta kommer bli min vanliga lunch ;) Synd bara att det tar en timme att göra, men man behöver inte kolla av potatisen.
Min mat rå

Min mat tilllagad

Jag kan bara säga att det var super gott! Detta kommer bli min vanliga lunch ;) Synd bara att det tar en timme att göra, men man behöver inte kolla av potatisen.
Omelett
Till frukost ska jag inte bara äta macka till frukost. Även fast jag älskar det så måste man variera. Så idag fick det bli omelett. Det är gott och går snabbt! Jag är bara inte så duktig på att vända omelett så jag fick trycka ihop den lite ;)
Jag hade i ett ägg, lök, salt, peppar, tomat och paprika. Det vi hade hemma, funkade perfeckt!
Egna vårullar
Vårullar är ju så jäkla onyttigt, så då bestämde jag med för att baka egna. Jag blande det jag trodde skulle bli bra och det visade ett lyckat resultat. Det som är roligt med vårullar är man kan ha vadsomhelst i, eller ja nästan. Jag hade morot, purjulök broccoli och paprika. ja det vi hadde hemma ;) Ska även prova att ha i köttfärs.
Recept på degen:
1 dl rågsikt
½ dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 ägg
1 krm salt
bakning:
1 ägg
1½ dl vetemjöl
Blanda allt och kavla ut, tänk på att ha mycket mjöl, hela tiden. Kaval så degen blir bara någon milimeter tunn. Fräsk upp grönsaker och lägg på en liten del av degen. Skär ut en rektangulära bitar (hur stor beror på hur mycket fyllning) Vik över kortsidorna och använd äggulan som klister där det beheövs. Rulla sedan så vårullen bli tät. Lägg in vårullarna i ungenen i 20 min på 100 grader. Öka sedan temperaturen till max och låt så inne i en halv minut så dom får lite färg på sej. Låt svalna, servera.

Recept på degen:
1 dl rågsikt
½ dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 ägg
1 krm salt
bakning:
1 ägg
1½ dl vetemjöl
Blanda allt och kavla ut, tänk på att ha mycket mjöl, hela tiden. Kaval så degen blir bara någon milimeter tunn. Fräsk upp grönsaker och lägg på en liten del av degen. Skär ut en rektangulära bitar (hur stor beror på hur mycket fyllning) Vik över kortsidorna och använd äggulan som klister där det beheövs. Rulla sedan så vårullen bli tät. Lägg in vårullarna i ungenen i 20 min på 100 grader. Öka sedan temperaturen till max och låt så inne i en halv minut så dom får lite färg på sej. Låt svalna, servera.

Kaladdkaka med riesen
Igår bakade jag kaladdkaka till min kära kompis Alva. Jag bakade en vanlig kladdkaka (recept) och sedan gjorde jag ett överdarg med riesen. Det belv en väldigt kladdig kladdkaka.

Recept Riesen överdarg:
10 riesen godisar
1 msk mjölk
3 tsk vanlijsocker
Häll i allt i en gryta och sätt på spisen på medlel hög väme så att riesen bitarna smälter. Var snabb och häll över "smörjan" över en kladdkaka, bred ut med en sked försiktigt.



Recept Riesen överdarg:
10 riesen godisar
1 msk mjölk
3 tsk vanlijsocker
Häll i allt i en gryta och sätt på spisen på medlel hög väme så att riesen bitarna smälter. Var snabb och häll över "smörjan" över en kladdkaka, bred ut med en sked försiktigt.


Honung- och pepparfiffs wook
En super god wook som går snabbt att göra. Vi hade vanliga ägg nudlar och istället för sockerätror en burk med olika grönsaker som bambuskott kastanj mm.


Recept


Recept
Skaldjurs risotto
en supergod räkrisotto som är kryddat med curry!
Advokado soppa
Ungsbakade morötter
Ikväll så åt jag ungsbakade morötter. Det är godare än potatis ;) Och till detta grillar fläskfile.
Recept
♥ Morötter
♥ 1 tsk Olivolja
♥ Salt
Skala och skiva morötterna som stavar. Lägg dom i en form och ringla över en tsk olivolja och krydda med salt (kan ärven kryddas efter). Låt dom stå i ungen på hög värme. När morötterna är mjuka rakt igenom så är det klart ( ca 15 min)
Servera och njut!


Recept
♥ Morötter
♥ 1 tsk Olivolja
♥ Salt
Skala och skiva morötterna som stavar. Lägg dom i en form och ringla över en tsk olivolja och krydda med salt (kan ärven kryddas efter). Låt dom stå i ungen på hög värme. När morötterna är mjuka rakt igenom så är det klart ( ca 15 min)
Servera och njut!


Räkröra i crisps
En bra och nyttig lunch när du inte kommer på något, dessutom går det relativt snabbt att koka ihop.
"formen i bröd" recept
♥ 4 dl rågmjöl
♥ ett ägg
♥ 1 msk honung
♥ 2 msk lätt mjölk
♥ 1,5 msk olivolja
Blanda allt. Du får kontrolera så det blir rätt konsistens på brödet. Du ska kunna göra det till en boll som inte är kladdig.
Det är bara att kavla ut lägga degen i formar. pänsla på med lite ägg. Sätt in degen i ungen på högsta värme (ca 250). Håll koll på degen!! Ta ut när du känner att degen är lite hård i botten. (ca 8-13)
Sen är det bara att ta ut det och fylla på med räkröra (recept)


"formen i bröd" recept
♥ 4 dl rågmjöl
♥ ett ägg
♥ 1 msk honung
♥ 2 msk lätt mjölk
♥ 1,5 msk olivolja
Blanda allt. Du får kontrolera så det blir rätt konsistens på brödet. Du ska kunna göra det till en boll som inte är kladdig.
Det är bara att kavla ut lägga degen i formar. pänsla på med lite ägg. Sätt in degen i ungen på högsta värme (ca 250). Håll koll på degen!! Ta ut när du känner att degen är lite hård i botten. (ca 8-13)
Sen är det bara att ta ut det och fylla på med räkröra (recept)


Flingor
Detta var för gott att kombinera, mellanfil, havrepuffar och jordgubbar. Supergott! Det är en enkel frukost att slänga ihop om du har brottom ;)



